Menu Sluiten

OPTOCHT

ZATERDAG 7 SEPTEMBER

09:00-14:00

Informatie

Ook dit jaar dagen we jullie uit om als wagenbouwers, creatievelingen van jong tot oud, weer verrassend te voorschijn te komen in de optocht. Het thema bied dit jaar ‘GRENZELOOS’ veel mogelijkheden om er weer iets moois van te maken. De optocht staat in de hele regio bekend als gezellig, sfeervol en creatief en trekt dan ook vele bezoekers. Voor verschillende categorieën zijn prijzen te winnen. Het publiek kan via 0627880773 de beoordeling sturen en hierdoor samen met de jury de winnaars bepalen.

De feestcommissie heeft zich ook in het thema gedompeld en dit jaar zal de kop van de optocht anders zijn dan anders… grensverleggend zelfs! Mis de optocht dus zeker niet dit jaar!

 1. Elke wagen heeft, tijdens de 3 minuten dat deze wordt gejureerd, de kans om zichzelf te presenteren: Wat stelt het voor? Hoe is de versiering gemaakt? Wat wordt er uitgebeeld en waarom? Eén vertegenwoordiger van de wagen heeft 3 minuten de tijd om (voor de microfoon) zijn/haar versierde wagen te ‘verkopen’ aan alle omstanders en aan de jury!
 1. Ook dit jaar zit er één pauze in de optocht. Gedurende deze pauze proberen we het grootste gedeelte van de wagens rondom het Piet Soerplein te krijgen. Na ongeveer een half uur is het tijd om te vertrekken voor de tweede helft van de optocht, eindigend in de tent. Op het Piet Soerplein zal daarvoor een signaal worden afgegeven en de muziek zal tijdelijk worden uitgezet, zodat een ieder weet dat het tijd is om de wagens weer te bemannen.

Dit jaar wordt de catering tijdens de optocht op het Piet Soerplein verzorgd door diverse horeca uit Havelte. Met onder andere verse espresso en cappuccino, een drankje en een gezellige sfeer.


Versierde Wagens
Het aanmelden van de versierde wagens kan tijdens de voorverkoop in de rugbykantine op vrijdag 30 augustus tussen 19.30 en 21.30 uur. Als er deelnemers zijn die op bovengenoemde datum verhinderd zijn, kan de opgave ook via de website of telefonisch (Gerwout Soer: 0621274730) gedaan worden tot en met zaterdag 30 augustus.

Dit jaar jureert de jury op de volgende onderdelen:

 • Reguliere jurering (wie wordt de nummer 1, 2, 3, etc.)
 • Aanmoedigingsprijs jeugd
 • Publieksprijs wagens: Het publiek stemt op zaterdagochtend op zijn/haar favoriete versierde wagen. De wagens worden genummerd en dit nummer kunt u smsen of appen naar 0627880773 met de tekst.


Allerhande

Wij hopen ook dit jaar weer op veel deelnemers die als allerhande de aankleding van de optocht vormen. Deelnemers aan de allerhande hoeven zich NIET van te voren op te geven. Zij worden verzocht zich te melden op zaterdagochtend op het Piet Soerplein tussen 09.00 en 09.30 uur, alwaar ze zich vervoegen bij de ‘allerhande-jury’ voor de keuring.

Er zal dit jaar worden gejureerd in 4 categorieën:

 • Kinderen tot en met 12 jaar GROEPEN (meer dan 3 personen)
 • Kinderen tot en met 12 jaar INDIVIDUEN (1, 2 of 3 personen)
 • Kinderen/volwassenen van 13 jaar en ouder INDIVIDUEN (1, 2 of 3 personen)
 • Kinderen/volwassenen van 13 jaar en ouder GROEPEN (meer dan 3 personen)


De jury

De onafhankelijke jury zal tijdens de gehele optocht(!) op de volgende onderdelen letten:

 • Idee
 • Afwerking
 • Houding figuranten
 • Algemene indruk


Tijden
09:00 – Keuring en opstellen van de optocht
De aanrijroute van de wagens is: langs het Piet Soerplein naar de Molenkampweg. Keuring voor de ingang van het Piet Soerplein. Na de keuring via de Beukenlaan en de Havelter Schapendrift de Eursingerkerkweg in. De eerst gekeurde wagen stopt vlak voor de ingang van het Feestterrein. De rest stelt zich achter elkaar op aan de rechterzijde van de weg.

10.00 uur – Vertrek van de optocht
(onder muzikale begeleiding van Graham Lowlanders Pipes & Drums)

LET OP: De jurering gaat door tot einde optocht!

13.00 uur – Prijsuitreiking
De uitslag van de versierde wagens en de categorie allerhande zullen ongeveer rond 13.00 uur bekend worden gemaakt in de feesttent. Het prijzengeld kan worden opgehaald tijdens de evaluatieavond in oktober. Na de uitslag gaat het dak er natuurlijk weer ‘op zijn Havelters’ af en storten we ons in het feestgedruis. Dit jaar met DJ Hessel Wijkstra!

Route optocht

De politie en de feestcommissie verzoeken de inwoners en bezoekers van Havelte dringend om geen auto’s langs de route te parkeren. Dit om schade aan auto’s etc. te voorkomen en om de optocht een vrije doorgang te garanderen.

Reglementen

Er gelden een aantal (logische!) voorwaarden waaraan een versierde wagen in ieder geval moet voldoen:

 • Deelnemende versierde wagens dienen ‘Havelter wagens’ te zijn oftewel; bestaande uit –merendeels- Havelter inwoners.
 • De wagen met opbouw/trekker mag niet hoger zijn dan 3.80 meter.
 • De wagenbouwers moeten zich voortijdig vergewissen van het feit dat de breedte van de wagen acceptabel genoeg is voor deelname aan de optocht zonder dat er tijdens de optocht obstakels aan de kant van de weg moeten worden verwijderd voor vrije doorgang.
 • Alleen ‘wettelijk op de openbare weg toegelaten voertuigen’ mogen deelnemen aan de optocht.
 • De wagen/trekker moet voorzien zijn van de wettelijke papieren.
 • De  bestuurder moet bevoegd zijn het voertuig te besturen.
 • Het onderwerp van de wagen mag niet sociaal kwetsend zijn.
 • Het is niet toegestaan ‘voor de volksgezondheid schadelijke stoffen’ te verspreiden.
 • Het geluidsniveau van de wagen/trekker dient een –voor een optocht- acceptabel niveau te hebben.
 • Evenals vorige jaren is het verboden om drank te nuttigen tijdens het aanrijden van de wagens, de jurering en gedurende de gehele optocht (behalve tijdens de pauze)

We gaan er vanuit dat bovenstaande door alle wagenbouwers goed opgepakt wordt en zien uit naar wederom een prachtige optocht waar elke groep of individu haar of zijn creativiteit in kwijt kan. Wij houden ons het recht voor wagens uit te sluiten van deelname of te verwijderen uit de optocht welke zich niet houden aan bovenstaande voorwaarden of andere redenen.

Inschrijfformulier

Onze Sponsoren